Stimularea participării adulților la educație. Perspective asupra implementării strategiei naționale de învățare pe tot parcursul vieții
Timișoara, România, 20 – 21 noiembrie 2015
Adoptarea Strategiei Naționale de Învățare pe tot Parcursul Vieții reprezintă un moment de reper în construirea sistemului de educație a adulților în România. Așa cum este arătat în documentul strategiei, cadrul legislativ pentru învățarea permenentă este bine reglementat în România, însă cu toate acestea sunt necesare eforturi considerabile pentru a atinge țintele ambițioase ale programului național și ale strategiei Europa 2020.
Cea de-a patra-a Conferință națională de educație a adulților, Stimularea participării adulților la educație. Perspective asupra implementării strategiei națioanale de învățare pe tot parcursul vieții, își propune să ofere un cadru de dezbatere și de reflecție asupra implementării strategiei de învățare pe tot parcursul vieții, având ca deziderat creșterea participării la educație a populației adulte și crearea culturii de învățare pe parcursul intregii vieți.
Evenimentul pe care il propune IREA dorește să aducă laolaltă reprezentanți ai tuturor părților interesate (enumerați în cadrul strategiei ca fiind decidenți la nivel politic, instituții cu rol de implementare, respectiv monitorizare) în implementarea strategiei, așadar sunt invitați să-și aducă contribuția în cadrul conferinței factori de decizie, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, cercetători, consilieri, formatori si profesori, furnizori de formare, reprezentanți ai sectorului privat.
Totodată, o coincidență fericită face ca Institutul Român de Educație a Adulților să aniverseze 15 ani de activitate neîntreruptă în domeniul educației adulților.
Temele de dezbatere și reflecție din cadrul conferinței se vor concentra în jurul celor trei piloni strategici și a măsurilor aferente descrise în documentul strategiei:
- Acces și stimulente pentru participare
- Calitate și relevanță
- Parteneriate pentru o mai bună informare
Participanții vor fi invitați să contribuie activ în cadrul conferinței, pentru a contura împreună recomandări și exemple de acțiuni concrete cu privire la implementarea strategiei, acestea dorind a fi incluse în comunicatul conferinței.
De asemenea, intervențiile participanților din cadrul discuțiilor de grup se pot realiza pe marginea unor lucrări ce vor fi incluse în volumul conferinței, editat ulterior și tipărit la o editură de prestigiu. Rezumatele (1-2 pagini), precum și lucrarea in extenso vor fi transmise la termenele enumerate mai jos. Prețul pentru achizitionarea volumului conferinței va fi anunțat ulterior.
Pentru detalii suplimentare sau întrebări nu ezitați să ne contactați la adresa de email conferinta4EA@irea.ro, sau prin telefon la 0256/592 960; 0725/225 249 - persoană de contact: Denisa Lombrea.